به گزارش رصد روز، پویان مظفری، کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: ریزش شاخص کل در بازار امروز و روز معاملاتی گذشته، موضوعی نگران کننده نیست و یک امر منطقی شناخته میشود. یکی از اتفاقات جدی در بازار، شکل گیری برخی خوشبینیها درخصوص توافقات و بهبود وضعیت سیاسی و نظامی منطقه بود، اما شاهد نتیجه نشست ژنو در چهارشنبه هفته گذشته نبودیم که این موضوع بر بازار ارز نیز اثر گذاشت و ارز را به بالای ۷۰ هزار تومان افزایش داد.
وی اشاره کرد: یکی از موضوعات مهم دیگر برای بازار، تحولات سوریه بوده است که وضعیت سیاسی و نظامی را با مقداری مشکلات مواجه میکند؛ همه این موارد دست به دست هم دادند تا فضای سیاسی با ابهام رو به رو شود. چنین فضایی مشخصا میتواند در کوتاه مدت و میان مدت برخی عرضهها را به بازار سرمایه و برخی تقاضاها را به بازار ارز وارد کند.
مظفری ادامه داد: موضوع دیگری که در فضای اقتصادی کشور اتفاق افتاد، باقی ماندن رقم نرخ بهره بالای محدوده ۳۰ درصد بود که این مورد قطعا بر بازار اثر منفی خواهد داشت. اما یک عامل میتواند سبب شود که منفیهای بازار را منفیهای عمیقی ندانیم؛ اصلاحات بازار از نوع اصلاحات پس از ریزش اردیبهشت ۱۴۰۲ نیست و ممکن است به طور موقت یا طولانی مدت باشد، اما بازار را با مشکل چشمگیری مواجه نخواهد کرد، دلیل این موضوع نیز به تغییر سیاست ارزی در کشور مربوط میشود. رشد پیوسته دلار نیما سبب شده بازار سرمایه با اقبال مواجه گردد و انتظار سوددهی از برخی شرکتهای بازار را ایجاد کرده است.
وی افزود: راه اندازی سامانه جدید ارزی سبب میشود شرکتهای کوچکتر که پیش از این دلار خود را به صورت کوتاژ میفروختند، در این سامانه برای عرضه اقدام کنند؛ نرخ دلار توافقی بالای ۶۰ هزار تومان اعلام شد که برای شرکتها اتفاق مثبتی خواهد بود؛ بنابراین عملا شرکتهای بازار سرمایه از منظر درآمدی و سودی میتوانند با اقبال رو به رو شوند، اما از سوی دیگر برخی ریسکهای سیاسی و عدم کاهش معنادار نرخ بهره میتواند منجر به ایجاد مشکل در P/E بازار شود.
مظفری با بیان اینکه شرایط فعلی ریزش جدی را ایجاد نخواهد کرد، یادآور شد: در اردیبهشت ۱۴۰۲ سود شرکتها به دلیل تغییر فرمول گاز به مشکل میخورد، در سال جاری نیز موضوع بند س تبصره ۶ برای سود شرکتها چالش ایجاد میکرد، اما اتفاقات امروز گذرا هستند و بنابراین عرضههای فعلی طبیعی شناخته میشوند.
کارشناس بازار سرمایه گفت: مهمترین استراتژی در شرایط فعلی، استراتژی دنبال کردن این روند است. در این شرایط افراد نباید به دنبال فروش در سقف باشند و با یک حق ضرر منطقی و با افزایش این حق ضرر روند فعلی بازار را دنبال کنند. تا امروز به دلیل رشد دلار نیما لیدر سهمهای بزرگتر بوده اند و پس از این لیدر بازدهی، سهمهایی خواهند بود که بتوانند در سامانه ارز توافقی به فروش یا تهیه ارز بپردازند.
وی بیان کرد: با توجه به تغییر سیاست ارزی در کشور، آینده میان مدت و بلندمدت بازار سرمایه مثبت خواهد بود. طی دو سال گذشته با شرایطی رو به رو بودیم که سیاست ارزی وارد شده به بازار سبب شده بود فروش شرکتها کاهش یابد و حاشیه سودها نیز بسته شود، اما سیاست ارزی فعلی در بازار، میتواند سبب شود که حاشیه سودها به حالت میانگین تاریخی خود بازگردد؛ بنابراین میتوان انتظار داشت، پس از این بازار سرمایه شرایط مساعدی را در میان مدت تجربه کند و در بلندمدت نیز باید به وضعیت سیاستهای پولی (نرخ بهره) و مسائل سیاسی بپردازیم.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید