جزئیات سامانه یکپارچه فروش خودرو اعلام شد

جزئیات سامانه یکپارچه فروش خودرو اعلام شد.پیش‌بینی می‌شود که اتفاق‌های خوبی با آغاز به کار سامانه رخ دهد. از هفته آینده سامانه شروع به کار خواهد کرد. یک شرکت دانش‌بنیان مسئولیت طراحی را بر عهده داشته است.

به گزارش رصد روز ، مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت، ضمن تشریح جزئیات فروش خودرو در سامانه یکپارچه فروش، زمان آغاز به کار این سامانه را هفته آینده اعلام و تاکید کرد که این سامانه با هدف ایجاد شفافیت در همه جنبه‌ها، افزایش میزان عرضه و توقف تولید خودرو‌های ناقص فعال خواهد شد.

عبدالله توکلی ضمن تشریح کامل جزئیات و سازوکار «سامانه یکپارچه فروش خودرو»، در ابتدا به علت چرایی و هدف از طراحی این سامانه پرداخت و گفت: در روش‌های قبلی فروش و عرضه خودرو دو نکته حائز اهمیت وجود داشت که زمینه‌ساز هم‌اندیشی برای طراحی این سامانه شد. در وهله اول، بررسی روند عرضه خودرو به‌ویژه طی چند سال اخیر نشان می‌دهد که خودروسازان ما به تولید خودرو‌های ناقص روی آورده بودند.

خودروسازان آمار تولید را ارائه می‌دادند، اما در عمل میزان عرضه بسیار کمتر بود. در حقیقت خودرو‌ها به سبب ناقصی قطعات در پارکینگ‌ها می‌ماند و امکان عرضه نداشت. این در حالیست که بایستی تمرکز اصلی بر عرضه محصول به بازار باشد؛ لذا تاکید شده تا خودروسازان تولید ناقص نداشته باشند و هر چه تولید می‌کنند، قابلیت عرضه داشته باشد.

مدیرکل دفتر صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت تصریح کرد: فارغ از اینکه این تولید خودرو‌ها به این شیوه (خودرو ناقص) در دنیا بسیار عجیب و غیرمتعارف است، بحث تولید انبوه در صنعت خودرو با این هدف مطرح شد تا با تولید انبوه، هزینه‌های سربار کاهش یابد؛ اما زمانیکه خودرو ناقص تولید می‌شود و در آمار تولید هم لحاظ می‌شود، در عمل کالای ناقصی تولید شده که قابلیت عرضه به بازار نداشته و هزینه‌های بیشتری را ایجاد می‌کند. ضمن اینکه نقدینگی خودروساز نیز به‌نوعی محبوس می‌شود. بطور مثال ۷۰ درصد یک خودرو تولید می‌شود، اما در عمل قابلیت عرضه به بازار ندارد.

در مقاطعی از سال گذشته بالغ بر ۲۰ هزار دستگاه خودرو در پارکینگ خودروسازان بود که امکان تجاری‌سازی نداشت. موضوع خودرو‌های ناقص از جمله عارضه‌هایی بود که در صنعت خودرو ما به‌ویژه طی دو سال اخیر شکل گرفت و خودروساز هم به این روند عادت کرد.

خودروسازان به تولید خودرو ناقص عادت کرده بودند
وی افزود: بر این اساس تلاشی در وزارت صنعت، معدن و تجارت، پیرو فرمان‌های ریاست جمهوری شکل گرفت تا تولید خودرو ناقص به حداقل برسد و از همین حیث میزان عرضه را افزیش دهیم. مجموع تحویل دو خودروساز بزرگ در اردیبهشت ماه سال جاری ۱۰۲ هزار دستگاه است که نسبت به میزان آن در مدت مشابه سال گذشته تقریبا ۲۰ درصد رشد داشته است. علیرغم کاهش آمار تولید، اما در حقیقت آمار عرضه و تحویل افزایش یافته است. در سال جدید این تفکر اشتباه (تولید خودرو ناقص)، متوقف و عرضه خودرو به نسبت سال گذشته بیشتر شد.

توکلی ضمن اشاره به زیان‌های انباشته ناشی از تعهدات معوق خودروسازان، اعلام کرد: طبق آمار تعداد تعهدات معوق خودروسازان از ۶۰ هزار دستگاه به ۱۰ هزار دستگاه رسیده و بدین ترتیب قریب به ۸۵ درصد کاهش تعهدات معوق ایجاد شده است؛ بنابراین عرضه افزایش یافته و هزینه سربار خودروسازان کمتر شده است.

میزان خودرو‌های ناقص در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش حدودا ۵۰ درصدی داشته است. وزارت صمت تمرکز خود را طبق برنامه‌های وزیر براین موضوع گذاشته است تا عرضه خودرو افزایش و هزینه‌های سربار کاهش پیدا کند. این اتفاق تاکنون تا حدودی محقق شده و روند تولید خودرو‌های ناقص عملا به کمترین مقدار ممکن رسیده است.

اصلاح جریان عرضه محصولات خودروسازان، در دستور کار وزارت صمت
مدیرکل دفتر صنایع حمل‌ونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت دیگر عارضه صنعت خودرو کشور طی سال‌های اخیر را عرضه قطره‌چکانی محصولات توسط خودروسازان دانسته و گفت: خودروسازان بنابر ضرورت‌های تامین مالی خود، همان بخش خودرو‌هایی را هم که قابلیت عرضه داشت، به صورت قطره چکانی به بازار عرضه می‌کردند.

همین موضوع منجر به شکل‌گیری سوداگری‌ها در بازار شد؛ بطور مثال یک نفر با چند کارت ملی یا افراد با هربه‌های مختلف هجوم می‌آوردند؛ لذا با توجه به اینکه میزان عرضه کم بود، متقاضیان سوداگرانه مجال این را پیدا می‌کردند تا حجم قابل توجهی از عرضه را به خود اختصاص دهند. ضمن اینکه نحوه عرضه نیز این جریان را پشتیبانی می‌کرد.

این مقام مسئول در وزارت صمت تاکید کرد: دو عارضه اشاره شده، بر صنعت خودرو کشور و به‌ویژه بازار تاثیر بسیار منفی داشت؛ لذا کار کارشناسی گسترده‌ای توسط وزارت صمت با همکاری خودروسازان انجام و تلاش شد تا در ابتدا جریانِ عرضه اصلاح، تکلیف خودرو‌های ناقص مشخص شود و به‌نوعی از تولید خودرو ناقص جلوگیری شود. در حال حاضر به جایی رسیدیم که می‌توانیم بر روی عرضه متمرکز باشیم و عرضه بیشتر (نه عرضه قطره چکانی) داشته باشیم.

عرضه تعداد بیشتر از محصولات خودروسازان متعدد، با تنوع بیشتر و در بازه زمانی طولانی‌تر از طرح‌های فروش سابق
توکلی با بیان اینکه به جرائت می‌توان گفت میزان عرضه‌ای که در سامانه یکپارچه فروش خودرو انجام خواهد شد، چندین برابر دوره‌های قبل خواهد بود، اظهار کرد: برای آنکه هجوم زیادی هم اتفاق نیفتد، بازه زمانی مشخص تعیین خواهد شد و متقاضیان با عرضه تعداد قابل توجهی خودرو از سوی خودروسازان متعدد مواجه خواهند بود و دیگر مهلت زمان چند روزه برای ثبت‌نام مطرح نیست. در حقیقت طی یک بازه مشخص (بطور مثال یک هفته‌ای) خودروسازان، محصولات خود را با هم عرضه می‌کنند و مشتریان در این مدت مشخص می‌توانند با قدرت انتخاب بالا اقدام به خرید خودرو مورد نظر خود کنند.

وی ادامه داد: روال تحویل نیز به این صورت خواهد بود که چنانچه تقاضا برای یک خودرو، بیش از میزان عرضه آن در آن دوره باشد، مشتریان نهایی به شیوه قرعه‌کشی تعیین خواهند شد؛ در غیراینصورت خودرو به هر فرد ثبت‌نام کننده تعلق خواهد گرفت. اما با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده در جهت افزایش عرضه و قاعدتا با توجه به اینکه، شرایط بگونه‌ای پیش خواهد رفت که مصرف‌کننده واقعی می‌تواند از این طرح بهره ببرد، مرحله به مرحله تقاضا‌های سوداگرانه حذف و به تدریج در گام‌های بعدی قرعه‌کشی حذف خواهد شد.

این معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطر نشان کرد: با توجه به میزان عرضه و تنوع محصولات که یکباره عرضه خواهند شد، پیش‌بینی می‌شود که اتفاق‌های خوبی با آغاز به کار سامانه رخ دهد. از هفته آینده سامانه شروع به کار خواهد کرد. یک شرکت دانش‌بنیان مسئولیت طراحی را بر عهده داشته است.

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط