خبر مهم برای بیمه شدگان تامین اجتماعی

براساس قانون تامین‌ اجتماعی پرداخت مستمری به بازماندگان واجد شرایط بیمه‌ شده در گذشته ضروری است؛ اما آیا نوادگان فرزندان دختر هم می‌توانند مستمری اجداد خود را دریافت کنند؟ به گزارش رصد روز،بیمه بیکاری در نظام بیمه تأمین اجتماعی درواقع جبر...

براساس قانون تامین‌ اجتماعی پرداخت مستمری به بازماندگان واجد شرایط بیمه‌ شده در گذشته ضروری است؛ اما آیا نوادگان فرزندان دختر هم می‌توانند مستمری اجداد خود را دریافت کنند؟

به گزارش رصد روز،بیمه بیکاری در نظام بیمه تأمین اجتماعی درواقع جبران بخشی از زیانی است که کارگر در اثر از دست دادن شغل خود متحمل می‌شود و جزو جدایی‌ناپذیر تأمین اجتماعی است. اما سازمان تأمین اجتماعی به دلیلِ کسریِ منابع و عدم تعادل بین منابع و مصارف، قانونی را که در سال ۶۹ مصوب شد، تغییر داد تا با کاهشِ مشمولانِ دریافتِ این مستمری بارِ مالیِ کمتری از پرداختِ بیمه بیکاری به دوش بکشد.در سال ۱۳۸۴ طی تفاهم‌نامه‌ای بین وزارت کار و سازمان تأمین اجتماعی، دایره‌ی حمایتی قانون بیمه‌بیکاری بیمه تامین اجتماعی تنگ‌تر شد و از آن به بعد دریافتِ مستمریِ بیمه بیکاری بیمه تامین اجتماعی برای تعداد بسیاری از بیمه‌شدگان میسر نبود.

خدمات سازمان تامین اجتماعی در قالب تعهدات کوتاه‌مدت و بلندمدت، جامعه بازنشستگان، کارگران، حقوق‌بگیران، صاحبان حرف و مشاغل آزاد، خانواده‌های بی‌سرپرست، بیکاران، ازکارافتادگان و بیماران را تحت پوشش قرار داده و این جمعیت در قالب مقررات حمایتی، امدادی و بیمه‌ای از مزایای این سازمان بهره‌مند می‌شوند.

برقراری مستمری بازماندگان متوفی نیز یکی از تعهدات بلندمدت این سازمان اجتماعی – اقتصادی است که براساس ماده «۳» قانون با فوت بیمه‌شده به خانواده و بازماندگان واجد شرایط پرداخت می‌شود. اما شرایط برخورداری از این مستمری چیست؟

مطابق با «ماده ۸۰ قانون تامین‌اجتماعی» بازماندگان واجد شرایط بیمه‌شده متوفی در صورت فوت بیمه‌شده بازنشسته و بیمه‌شده ازکارافتاده کلی مستمری‌بگیر می‌توانند از این مستمری بهره‌مند شوند.

بازماندگان بیمه‌شده‌ای که در ۱۰ سال آخر حیات خود حداقل حق‌بیمه یک‌سال کار را پرداخت کرده باشد؛ «مشروط بر پرداخت حق بیمه ٩٠ روز فعالیت ظرف آخرین سال حیات» نیز از جمله افراد واجد شرایط محسوب می‌شوند.

چنانچه بیمه‌شده فاقد شرایط مقرر در این ماده قانونی (بند ٣ ماده ٨٠ قانون تامین‌اجتماعی) باشد، اما حداقل ٢٠ سال سابقه پرداخت حق‌بیمه قبل از فوت را داشته باشد نیز بازماندگان او می‌توانند از این مستمری استفاده کنند.

«در صورتی که بیمه‌شده متوفی فاقد شرایط مقرر در این بند بوده باشد؛ ولی دارای سابقه پرداخت حق‌بیمه بین یک تا بیست سال باشد» نیز شرایط دریافت و برقراری مستمری بازماندگان او فراهم می‌شود.

همچنین در صورتی که بیمه‌شده در اثر «حادثه ناشی از کار» یا «بیماری‌های حرفه‌ای» فوت کند، خانواده و بازماندگان او باید بتوانند از این اعتبار حمایتی برخوردار شوند

میزان مستمری هریک از پدر و مادر بیمه‌شده یا مستمری بگیر زن متوفی نیز معادل بیست درصد مستمری استحقاقی بیمه‌شده است. اما آیا نوادگان اناث هم از مستمری اجداد برخوردار می‌شوند؟

رئیس اداره امور بازماندگان سازمان تامین‌اجتماعی در پاسخ به این پرسش گفت: نوادگان اناث «در صورتی که مدارکی دال بر تحت کفالت اجداد خود داشته باشند» می‌توانند درخواست برقراری مستمری داشته باشند. نوادگان اناث «در صورتی که مدارکی دال بر تحت کفالت اجداد خود داشته باشند» می‌توانند درخواست برقراری مستمری داشته باشند.

رضا دهقان‌زاده افزود: نوادگان از طریق سامانه خدمات غیرحضوری این سازمان به نشانی es.tamin.ir درخواست دریافت و برقراری مستمری اجداد (بیمه‌شده) را پیگیری کنند.

به گفته این مسئول، ثبت اطلاعات افراد تبعی مرحوم نیز در سامانه مذکور ضروری خواهد بود.

 

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار