بورس در قبضه فروشندگان

عملكرد هفتگي بورس نشان مي‌دهد كه فشار فروش همچنان بر معاملات غلبه داشته و ورودهاي مقطعي پول نيز براي تغيير مسير جريان نقدينگي كافي نبوده است.

به گزارش رصد روز، اولین هفته آبان‌ماه به پایان رسید و برخلاف پیش‌بینی‌هایی که در انتهای مهرماه انجام شده بود بورس تهران نتوانست در این هفته شرایط قابل‌توجهی را تجربه کند، علت این موضوع نیز کاملاً روشن است؛ ابهام در شرایط و افزایش ریسک‌ها. این دو عامل دست‌به دست هم داده تا بازار سهام هر روز بیش از روز گذشته سرخ‌پوش شود و نقدینگی مسیر اصلاحی را در پیش بگیرد.

بازار سهام در هفته اخیر روند نوسانی را پشت سر گذاشت؛ هفته‌ای که در نهایت با افت شاخص‌های کل و هم‌وزن و تداوم خروج نقدینگی حقیقی از بازار به‌پایان رسید. اگرچه در آخرین روز معاملاتی، نشانه‌هایی از بازگشت تقاضا و بهبود وضعیت نمادها مشاهده شد، اما این تغییر مسیر نتوانست زیان انباشته‌شده بازار در روزهای ابتدایی هفته را جبران کند. در مجموع، عملکرد هفتگی بورس نشان می‌دهد که فشار فروش همچنان بر معاملات غلبه داشته و ورودهای مقطعی پول نیز برای تغییر مسیر جریان نقدینگی کافی نبوده است.

بررسی عملکرد شاخص‌های بازار سهام نشان می‌دهد که بورس در هفته گذشته نتوانست روند مثبتی را تجربه کند. شاخص کل بورس که در پایان هفته معاملاتی قبل در محدوده ۸ میلیون و ۱۷۳ هزار واحد قرار داشت، در پایان معاملات چهارشنبه به ۷ میلیون و ۹۶۷ هزار و ۵۴۰ واحد رسید. به‌این‌ترتیب، نماگر اصلی بازار طی هفته حدود ۲۰۵ هزار و ۴۶۰ واحد کاهش یافت و افتی نزدیک به ۲.۵۱درصد را ثبت کرد.

شاخص کل هم‌وزن نیز از محدوده ۲ میلیون و ۲۵۵ هزار واحد در پایان هفته قبل به ۲ میلیون و ۲۰۹ هزار و ۷۴۳ واحد رسید. این شاخص در مجموع حدود ۴۵ هزار و ۲۵۶ واحد کاهش یافت که معادل افت ۲.۰۱درصدی است.

افت همزمان دو شاخص اصلی بورس نشان می‌دهد که فشار فروش تنها به گروهی محدود از شرکت‌ها اختصاص نداشته و بخش‌های مختلف بازار سهام را تحت‌تأثیر قرار داده است. با این‌ حال، کاهش بیشتر شاخص کل در مقایسه با شاخص هم‌وزن بیانگر آن است که سهام بزرگ و اثرگذار بر نماگر اصلی بازار، در مجموع عملکرد ضعیف‌تری نسبت به میانگین گسترده‌تر نمادها داشته‌اند.

ارزش معاملات بالا در برابر خروج نقدینگی

یکی از نکات قابل‌توجه معاملات هفته گذشته، ثبت ارزش قابل‌توجه دادوستدها در کنار تداوم خروج پول حقیقی بود. مجموع ارزش معاملات سهام، حق‌تقدم و صندوق‌های سهامی طی پنج‌روز معاملاتی به حدود ۲۲۸ هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان رسید.

بیشترین ارزش معاملات روزانه در سه‌شنبه ۵ آبان ثبت شد؛ روزی که ارزش دادوستدها به ۴۸ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان رسید. در مقابل، چهارشنبه ۶ آبان باارزش معاملات ۳۶ هزار و ۳۸۵ میلیارد تومان، کمترین رقم روزانه هفته را به ثبت رساند.

باوجود گردش قابل‌توجه معاملات، شاخص‌های بورس در مقیاس هفتگی کاهش یافتند و جریان نقدینگی حقیقی نیز در مجموع منفی باقی ماند. این موضوع نشان می‌دهد که بالابودن ارزش معاملات لزوماً به معنای تقویت تقاضا یا ورود سرمایه جدید به بازار نیست. برای ارزیابی دقیق‌تر وضعیت بورس، علاوه بر ارزش دادوستدها، باید به خالص جریان پول حقیقی، تعداد نمادهای مثبت و منفی و توازن سفارش‌های خریدوفروش نیز توجه کرد. در واقع، زمانی که حجم بالایی از معاملات با خروج نقدینگی و افزایش فشار فروش همراه می‌شود، نمی‌توان صرفاً براساس ارزش دادوستدها از بهبود وضعیت بازار سخن گفت.جریان نقدینگی حقیقی یکی از مهم‌ترین نشانه‌های وضعیت بازار در هفته گذشته بود. مجموع خالص جریان پول در سهام، حق‌تقدم و صندوق‌های سهامی طی پنج‌روز معاملاتی حدود منفی ۱۷ هزار و ۴۶۳ میلیارد تومان محاسبه می‌شود؛ رقمی که از غلبه خروج سرمایه بر ورود نقدینگی حکایت دارد. شنبه ۲ آبان، با خروج ۸ هزار و ۲۱۴ میلیارد تومان پول حقیقی، منفی‌ترین روز هفته از نظر خالص جریان نقدینگی بود. در یکشنبه نیز ۲ هزار و ۶۵۷ میلیارد تومان پول از بازار خارج شد. سه‌شنبه ۵ آبان هم با خروج ۷ هزار و ۵۴۰ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی، یکی دیگر از روزهای سنگین بازار از این منظر بود.

در مقابل، دوشنبه با ورود ۹۳۳ میلیارد تومان و چهارشنبه با ورود ۱۵ میلیارد تومان پول حقیقی همراه شد. با این‌حال، میزان ورود نقدینگی در این دو روز نتوانست خروج سنگین ثبت‌شده در سایر روزهای معاملاتی را جبران کند.

برآیند این تحولات نشان می‌دهد که هرچند در مقاطعی تقاضا به بازار بازگشته، این بازگشت هنوز به‌اندازه‌ای نبوده که جهت کلی جریان نقدینگی را تغییر دهد. تداوم خروج پول حقیقی در کنار افت شاخص‌ها، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های معاملات بورس در هفته گذشته بود.

سه‌شنبه؛ روز سنگین فشار فروش در بورس

سه‌شنبه ۵ آبان را می‌توان یکی از منفی‌ترین روزهای هفته از نظر افت شاخص‌ها و گستردگی فشار فروش دانست. در این روز، شاخص کل بورس با کاهش ۱۴۲ هزار و ۸۶۷ واحدی، افت ۱.۷۷درصدی را تجربه کرد. شاخص کل هم‌وزن نیز ۱.۲درصد پایین آمد تا فشار فروش در هر دو بخش بازار نمایان شود.ترکیب نمادهای مثبت و منفی نیز از برتری محسوس فروشندگان حکایت داشت. در پایان معاملات، ۶۷۹ نماد در محدوده منفی قرار گرفتند، درحالی که تنها ۲۶۱ نماد مثبت بودند. همچنین تعداد صف‌های فروش به ۲۹۳ مورد رسید، در مقابل ۱۵۱ صف خرید که نشان‌دهنده برتری عرضه در بخش قابل‌توجهی از بازار بود. برآیند سفارش‌ها در این روز به منفی ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسید و خروج ۷ هزار و ۵۴۰ میلیارد تومان پول حقیقی نیز بر فشار فروش افزود.

البته شنبه ۲ آبان نیز از نظر خروج نقدینگی و وضعیت سفارش‌ها، روز دشواری برای بازار بود. در این روز، ۸ هزار و ۲۱۴ میلیارد تومان پول حقیقی از سهام خارج شد، تعداد صف‌های فروش به ۳۵۸ مورد رسید و برآیند سفارش‌ها منفی ۴ هزار و ۸۶۷ میلیارد تومان بود.

مجموع این داده‌ها نشان می‌دهد که بازار در ابتدای هفته با فشار فروش قابل‌توجهی مواجه شد و همین افت‌ها نقش مهمی در منفی‌شدن عملکرد هفتگی شاخص‌ها داشتند.

روند بازار تغییر کرد؟

معاملات در ابتدای روز با فشار فروش آغاز شد و شاخص کل در دقایق ابتدایی بیش از ۷۰ هزار واحد افت کرد، اما در ادامه، مسیر بازار تغییر یافت و تقاضا توانست بخشی از افت اولیه را جبران کند. در پایان معاملات، شاخص کل با افزایش ۴۰ هزار و ۲۰۷ واحدی به محدوده ۷میلیون و ۹۶۷ هزار و ۵۴۰ واحد رسید و رشد ۰.۵۱درصدی را ثبت کرد. شاخص کل هم‌وزن نیز با افزایش ۰.۳۲درصدی همراه شد.

تغییر وضعیت نمادها نیز به‌روشنی در آمار معاملات این روز دیده می‌شد. تعداد نمادهای مثبت به ۶۶۷ مورد رسید، درحالی که ۲۶۶ نماد در محدوده منفی قرار گرفتند. همچنین ۲۹۹ صف خرید در برابر ۶۲ صف فروش شکل گرفت برآیند سفارش‌ها با ثبت رقم مثبت ۳ هزار و ۴۷۹ میلیارد تومان، بیشترین برتری سفارش‌های خرید را در میان‌روزهای دارای آمار این هفته نشان داد.

این آمار بیانگر بهبود محسوس تقاضا در آخرین روز معاملاتی هفته است؛ با این‌حال، ورود تنها ۱۵ میلیارد تومان پول حقیقی نشان می‌دهد که تغییر فضای معاملات هنوز با بازگشت قدرتمند نقدینگی همراه نشده است.

ازسوی دیگر، دوشنبه نیز شاخص کل با رشد ۰.۶۸درصدی همراه بود، اما افت شاخص هم‌وزن در همان روز نشان می‌داد که افزایش قیمت‌ها به تمام بخش‌های بازار سرایت نکرده است. بررسی عملکرد بورس در هفته منتهی به ۶ آبان نشان می‌دهد که بازار سهام، باوجود بهبود تقاضا در آخرین روز معاملاتی، همچنان با چالش خروج نقدینگی و غلبه فشار فروش مواجه است. افت ۲.۵۱درصدی شاخص کل، کاهش ۲.۰۱درصدی شاخص هم‌وزن و خروج حدود ۱۷هزار و ۴۶۳میلیارد تومان پول حقیقی، تصویری از وضعیت کلی بازار در این هفته ارایه می‌کنند. هرچند رشد شاخص‌ها و افزایش تعداد نمادهای مثبت در چهارشنبه می‌تواند نشانه‌ای از بازگشت بخشی از تقاضا باشد، اما برای نتیجه‌گیری درباره تغییر روند بازار، تداوم این وضعیت در روزهای معاملاتی بعدی اهمیت بیشتری دارد. در شرایطی که جریان نقدینگی حقیقی هنوز به شکل معناداری تقویت نشده، یک روز مثبت به‌تنهایی برای تایید پایان فشار فروش کافی نیست. بازار سهام زیر سایه ریسک‌ها یک هفته نوسانی را پشت سر گذاشت و نتوانست شرایط خوبی را پشت سر گذاشت؛ این موضوع درحالی است که بازار سهام ارزندگی بسیار قابل‌توجهی دارد و اگر سایه قابل ریسک‌ها از روی بازار برداشته شود شاهد صعود دوباره بازار سهام خواهیم بود.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار