رشد ۶۸ تا ۱۰۰ درصدی ترانزیت کالا در کشور

به گزارش رصد روز ، رشد ۶۸ تا ۱۰۰ درصدی ترانزیت کالا در کشور نشان میدهد که اگرچه اقتصاد ایران طی سالهای گذشته تحت شدیدترین تحریم‌ها بوده اما شدت این تحریم‌ها به همراه بی عملی دولت قبل در حوزه اقتصاد و شرطی کردن آن به مذاکرات هسته‌ای موجب ت...

به گزارش رصد روز ، رشد ۶۸ تا ۱۰۰ درصدی ترانزیت کالا در کشور نشان میدهد که اگرچه اقتصاد ایران طی سالهای گذشته تحت شدیدترین تحریم‌ها بوده اما شدت این تحریم‌ها به همراه بی عملی دولت قبل در حوزه اقتصاد و شرطی کردن آن به مذاکرات هسته‌ای موجب تضعیف بسیاری از حوزه های اقتصادی ایران شده بود.

با روی کار آمدن دولت رئیسی که یکی از مهمترین شعارهایش، قطع وابستگی اقتصاد به بحث مذاکرات هسته ای و برجام بود، سیاست‌ها و برنامه های اجرایی حوزه اقتصاد به جای تمرکز اصلی بر رفع تحریم بر خنثی سازی تحریم متمرکز شد و بدون اینکه دولت اقتصاد را معطل مذاکرات برجامی کند، اقداماتی در راستای قوی سازی اقتصاد انجام گرفت که تاثیرات آن در بخش هایی از حوزه های اقتصادی با گذشت حدود یک سال از دولت جدید نمایان شده که حوزه ترانزیت یکی از این بخش‌هاست. این در حالی است که طی یک سال گذشته از شدت تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران کاسته نشده و فشارهای تحریمی همچنان ادامه دارد.

جزئیات رشد ۶۸ تا ۱۰۰ درصدی ترانزیت کالا در کشور

 

مطابق آمار رسمی از وزارتخانه های اقتصاد و راه و شهرسازی، طی سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۲ میلیون و ۶۴۱ هزار تن کالای ترانزیتی از قلمرو جمهوری اسلامی ایران عبور کرده که نسبت به مدت مشابه سال ۹۹ با ۷ میلیون و ۵۳۰ هزار تن بالغ بر ۶۸ درصد رشد داشته است که این میزان رشد در شدیدترین فشار تحریمی قابل ملاحظه است.

گمرک جمهوری اسلامی ایران ,

بررسی جزئیات وضعیت آمار ترانزیت نشان می دهد، در مدت یاد شده ترانزیت کالا در منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی ۴ میلیون و ۳۷ هزار تن، باشماق مریوان یک میلیون و ۷۳۶ هزار تن، سرخس در خراسان رضوی یک میلیون و ۶۳۳ هزار تن، پرویزخان قصرشیرین یک میلیون و ۲۹۲ هزار تن، بازرگان در آذربایجان غربی ۱ میلیون و ۱۹۷ هزلار تن، جلفا در آذربایجان شرقی ۴۱۸ هزار تن و بیله‌سوار در اردبیل ۴۰۹ هزار تن بوده است.

همچنین ترانزیت کالا لطف‌آباد در خراسان رضوی هم مرز با کشور ترکمنستان ۳۲۴ هزار تن، بندر لنگه در هرمزگان ۲۲۸ هزار تن، میرجاوه در سیستان و بلوچستان ۲۱۰ هزار تن بوده است. این ۱۰ گمرک مبدا اصلی ورود کالای ترانزیتی به کشور محسوب می‌شوند. در مجموع ورودی ترانزیت کالا از این مبادی ۱۱ میلیون و ۴۸۴ هزار تن بوده  و سهم سایر گمرکات نیز یک میلیون و ۱۵۷ هزار تن در سال ۱۴۰۰ بوده است.

طی سال ۱۱۴۰۰، مطابق آمار ۳۷ درصد از کالای ترانزیتی از دریا و  ۶۳ درصد خشکی وارد کشور شده که شامل حدود ۲۴ درصد از کالای ترانزیتی از مرز عراق،‌ ۱۵.۵ درصد آسیای میانی (CIS)، ۱۶ درصد نیز از سمت اروپا و مابقی (۷.۵  درصد) از سایر مبادی رسمی، وارد کشور شده است.

در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ یک میلیون و ۳۴۳ هزار تن کالای ترانزیتی از مسیر ایران عبور کرده است که بررسی آمارها نشان می‌دهد طی ۸ سال اخیر یک رکود جدید به‌شمار می‌رود.

همچنین بر اساس آمار سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای نیز میزان ترانزیت جاده‌ای کالا از قلمرو جمهوری اسلامی ایران طی سال ۱۴۰۰ به ۹ میلیون و ۴۳۶ هزار تن رسید.

تردد کامیون‌های ترانزیتی از مرزهای جاده‌ای کشور طی سال گذشته نسبت به سال ۹۹ بالغ بر ۹۸ درصد افزایش یافت. همچنین طی اسفندماه سال ۱۴۰۰ تردد کامیون‌های حامل کالای ترانزیتی به ۴۳ هزار دستگاه رسید که یک حد نصاب جدید در این شاخص ثبت شده است. میانگین تردد کامیون‌های ترانزیتی در سال گذشته (ماهانه) ۳۳ هزار و ۶۵۰ دستگاه بوده است.

در نمودار زیر رشد میزان ترانزیت ریلی در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال ۹۹ را ببینید.

گمرک جمهوری اسلامی ایران ,

دستاوردهای اقتصادی در اوج تحریم تنها به بخش رشد ترانزیت خلاصه نمی شود، بلکه بخش های دیگر اقتصاد مثل تجارت غیرنفتی، فروش نفت و برخی مذاکرات حارجی برای قراردادهای جذاب به نفع اقتصاد ایران را هم شامل می شود که در گزارش های بعدی به آنها خواهیم پرداخت.

منبع: تسنیم

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار